Välj ett plåttak för enkelt underhåll

Att byta tak är inget som man gör varje dag och det är en av de åtgärder som många husägare gruvar sig mest över, utöver renovering av badrum. Anledningen är förstås att det är ett stort jobb och att det brukar bli rejält kostsamt. Samtidigt så är taket husets absolut viktigaste del. Har du problem med taket så har du snart problem i hela huset. Det ser man inte minst på gamla ödehus. Är taket tätt så går brukar resten av huset se OK ut. Men så snart det blir hål i taket så går förfallet snabbt. Kort sagt, det är otroligt viktigt att hålla sitt tak i skick.

Så hur ofta ska man då byta eller renovera taket för att vara säker på att det håller tätt? Det beror helt och hållet på vilket material du har till att börja med, hur taket har skötts om och vilka förutsättningar du har på din plats. Bor du i ett fuktigt landskap eller ett där snötrycket är högt om vintrarna så blir slitaget givetvis högre.

Generellt sett så brukar man säga att ett tak håller i omkring 30 år, men det finns förstås undantag både uppåt och neråt gällande de siffrorna. Vill man förenkla det hela så kan man säga att om det var väldigt länge sedan något gjordes åt ditt tak så bör du ta in någon sakkunnig för att göra en utvärdering. I vissa lägen räcker det med att byta ut slitna delar för att säkerställa att taket håller tätt. I andra så måste man byta ut samtliga skikt för att vara säker på att taket ska hålla framöver.

Plåttak har många fördelar

Så vilket takmaterial ska man välja? Vi skulle vilja föreslå att du tar en titt på alternativet plåttak. Lätt, tåligt och enkelt att underhålla. Det är tre av de främsta fördelarna med att välja plåt som takmaterial. Genom den låga vikten går plåttak att lägga på nästan vilka takstolar som helst. Det enda som krävs är att man har en taklutning på åtminstone några grader för att säkerställa tillräcklig avrinning.

När det gäller underhåll så räcker det i de flesta fall att tvätta taket någon gång ibland när det börjar få fläckar eller möjligen en beläggning av lavar eller mossa. Det brukar räcka med ett varv med en högtryckstvätt eller borste och vatten med några års mellanrum. De flesta moderna plåttak har dessutom en yta som är smutsavvisande.

Likaså brukar de ha en färg som är mycket tålig, men skulle taket börja flagna efter ett antal år så är plåttak mycket enkla att måla. Det finns bra alternativ på marknaden för takmålning som både motverkar rost och ger ett snyggt och jämnt utseende till en låg kostnad. Gillar man traditionella material så finns det rostskyddande linoljefärg som dessutom har en lägre miljöpåverkan än andra plåtfärger.

Takplåt med många olika utseenden

Plåttak kommer i en mängd olika färger och former. Här finns tegelimiterande plåtar, pannplåt som liknar de tak som var populära på 1930-talet och bandtäckta tak som ser ut som de tak som hittas på äldre historiska byggnader, korrugerade plåttak och mycket mer.

För den som har ett gammalt hus och vill behålla eller återskapa ett historiskt utseende är det bandtäckta taket ett självklart val. Men dagens modeller är både lättare att lägga och ar en högre täthet, vilket gör dem till ett mycket attraktivt val. Dessa tak är dessutom väldigt snygga på hus med modern arkitektur.

Vill du hellre ha stilen hos ett tegeltak utan den tunga vikten och underhållet så är ett “plegeltak” (alltså ett tegelimiterande plåttak) det rätta valet. De går snabbt att lägga och du riskerar inga avblåsta tegelpannor eller att det läcker in fukt i skarvarna.

För enklare byggnader som garage eller uthus så duger det gott med ett korrugerat plåttak och vill du ha ett mer robust tak så väljer du pannplåt som dessutom tål att man går på det utan att det uppstår skador.

Ett gediget underarbete är A och O

För att vara säker på att taket ska hålla tätt så krävs det mer än ett bra ytskikt. Man bör alltid besikta hela taket innan man påbörjar sitt arbete. Har du tur så räcker det med att endast byta ytskiktet, men har taket några år på nacken så kan man även behöva byta underlagspapp och bärläkt. 

 

Är taket riktigt slitet och har fått fuktskador eller andra typer av strukturskador kan man även behöva byta råsponten. Är ditt tak dåligt isolerat är det även en smart idé att passa på att tilläggsisolera vid samma tillfälle. Det är både enklare och billigare att göra i samband med ett takbyte än att göra det vid annan tidpunkt. 

 

Se till att ta in offerter och utvärderingar av ditt tak från olika företag, gärna även från någon oberoende byggkunnig som inte jobbar aktivt med just takläggning. Detta för att säkerställa att du få en neutral utvärdering istället för att enbart få förslag från företag som är intresserade av att sälja in sina produkter och tjänster.

 

Väg olika materials priser och egenskaper mot varandra tills du hittar något som du kan vara nöjd med både sett till estetik och kvalitet. Kom ihåg att ta med detaljer som takavvattning, vindskivor, skorstensplåtar och taksäkerhet när du begär offerter. De kan bli mer kostsamma än man först räknar med. Se även till att ta in referenser på det företag du tänker anlita för takrenoveringen. De bör vara medlemmar av TIB -Tak- och tätskiktsentreprenörernas branschorganisation i Sverige. Så säkerställer du att du får jobbet fackmannamässigt gjort och utfört med godkända material.

15 Jun 2020

Välkommen

Här finner du all information du någonsin du kommer att behöva om takstolar. Läs till exempel om Sadeltakstolar och Mansardtakstolar.  Erfarna yrkespersoner diskuterar frågor kring takstolar men även kring övriga snickerier som kan var relaterat till takstolar, till exempel att renovera hus.