Är man villaägare i Sundbyberg, liksom villaägare var som helst i Sveriges avlånga land, bör man regelbundet se över sitt hus. Finns det någon skada på taket? Behöver fasaden och fönster renoveras? Sommartider brukar innebära att det är dags för renoveringar av olika slag. Om det är dags att lägga nytt tak är det några saker som du bör ta ställning till; vilket material ska du lägga på taket? Vem ska göra det?
Vilket material ska du välja och som gör att taket håller bäst? Det finns för- och nackdelar med de flesta materialen till taket.
1. Tegelpannor – tegeltak är ett klassiskt tak, men är det mest kostsamma alternativet. Däremot håller tegel i oändlighet, tills något krossar taket. Händer inget sådant med teglet, håller det i minst 100 år, om inte mer. Ett tak av tegelpannor kan du dessutom återanvända om och om igen. Så även om det kostar, kommer det att löna sig i längden.
2. Betongpannor – det finns betongpannor som har ett trevligt utseende och som är lättare att måla om, i motsats till tegelpannorna som är väldigt resurskrävande att måla om. En del är oroliga över att betongen kan vara tung, men de nyare betongpannorna är inte tunga.
3. Papptak – har man ett funkishus är det papptak som gäller. Det kostar minst av alla takmaterial men håller inte alls lika länge som andra tak. Det slits ut och bör läggas om efter 20-25 år. Det går heller inte att måla om. Det ska ersättas med nytt papptak.
4. Plåttak – plåttak är underskattat som material till tak. Det har en ganska lång hållbarhet och kostar inte lika mycket som ett tak med tegelpannor. Det är lätt att måla om och lättare att skotta bort snö från, ifall det behövs.
Det är bäst och säkrast att anlita hantverkare som reparerar och lägger nytt tak. Det krävs erfarenhet och kunskap om hur man säkrast arbetar uppe på taket. Att göra det själv är inte att rekommendera. Anlita i stället hantverkare i Sundbyberg som kan reparera och lägga nytt tak. Kom ihåg att anlita hantverkare med F-skattsedel så att du kan dra av reparationerna på Rot-avdraget för en mer förmånlig kostnad. Välj också en hantverkare med erfarenhet och som är kunniga. När du tar kontakt med en takläggare, fråga först om offert innan du bestämmer dig. Och någon som har goda referenser så att du får en duktig hantverkare.